از سال 1997 به بعد جایزهی آیندهی آلمان توسط یک هیات ارزیابی به بهترین اختراع این کشور تعلق میگیرد. امسال نیز سه دانشمند از دانشگاه صنعتی درسدن آلمان توانستند به خاطر اختراع بتن الیاف کربن جایزهی 250 هزار یورویی بهترین اختراع سال 2016 آلمان را از آن خود کنند.
هر ساله یک هیات ارزیابی متشکل از داوران متخصص در مراسمی با حضور رئیس جمهور آلمان، بهترین اختراع این کشور را با عنوان جایزهی آیندهی آلمان معرفی کرده و جایزهی 250 هزار یورویی را به برندگان اهدا میکند. هفتهی گذشته مراسم بهترین اختراع سال 2016 آلمان در برلین و در حضور یواخیم گاوک (Joachim Gauck)، رئیس جمهور این کشور برگزار شد و سه دانشمند به نامهای شکری شریف (Chokri Cherif)، پیتر اوفرمن (Peter Ofermann) و مانفرد کورباخ (Manfred Churbach) از دانشگاه صنعتی درسدن این جایزه را از آن خود کردند. این محققان به دلیل تولید بتن الیاف کربن که جایگزینی مناسب برای آرماتورهای فولاد در بتن است، موفق به دریافت این جایزه شدند.
بتن یکی از پرکاربردترین مصالح در ساختمانسازی است که دوام بسیار زیادی هم دارد؛ اما برای افزایش استحکام این مواد باید از آرماتورهای فولادی استفاده کرد که ممکن است با گذشت زمان زنگ بزنند. پروفسور اوفرمن و کورباخ از مدتها پیش به دنبال راهی برای جایگزینی آرماتورهای فولادی در بتن بودند و سرانجام ایدهی استفاده از الیاف کربن را ارائه دادند. این ایده در دانشگاه صنعتی درسدن مطرح شد و پروفسور شکری شریف با همکاری چند موسسه، عملی کردن این اختراع را آغاز کردند.
الیاف کربن بین 7 تا 10 برابر فولادهای ساختمانی استحکام دارند اما یکی از چالشهای موجود در این موضوع، عدم چسبندگی آرماتور تهیه شده از الیاف کربن با بتن است. محققان با استفاده از یک چسب مخصوص و خشک کردن الیاف با مادون قرمز این مشکل را برطرف کردند. در حال حاضر متخصصان میتوانند الیاف کربنی با استحکامهای متفاوت ر ا برای بتنهایی با کاربردهای مختلف تولید کنند. از دیگر ویژگیهای الیاف کربن، صرفهجویی در میزان بتن و فولاد در ساخت و ساز است. این الیافها، انرژی کمتری مصرف میکنند و به دلیل کاهش تولید گازهای گلخانهای با محیط زیست نیز سازگار هستند.
منبع: گجت نیوز